Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklıkları’nın kuruluş, yatırım ve halka arz süreçleri, Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklıklarına İlişkin Esaslar Tebliğ (“Tebliğ”) kapsamında düzenlenmiştir. Girişim Ortaklıkları’nı arz modeline göre aşağıdaki şekilde ikiye ayırmak mümkündür;
(i) Halka Arz Edilen Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklıkları ve
(ii) Nitelikli Yatırımcıya Satılan Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklıkları
Halka arz edilmek suretiyle halka açık hale gelen Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklıkları (“Girişim Ortaklıkları”) ile nitelikli yatırımcılara satılan Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklıkları, Tebliğ’de farklı düzenlemelere tabi tutuluştur. Bu yazımızda yalnızca halka arz edilecek Girişim Ortaklıkları’nın kuruluşu ve halka arzına değinilmiştir.
Girişim Ortaklıkları, paylarını ihraç etmek üzere kurulan veya girişim ortaklığı olmayan şirketlerin esas sözleşme değişikliği ile dönüştüğü, kayıtlı sermayeli anonim şirketlerdir. Girişim Ortaklıkları, girişim sermayesi yatırımları, sermaye piyasası araçları ve Sermaye Piyasası Kurulu’nca (“SPKr”) belirlenen diğer varlık ve haklardan oluşan portföyü işletmek amacıyla kurulur.
Girişim Ortaklıkları, topladıkları kaynakları esas olarak girişim sermayesi yatırımlarına yöneltmek zorundadır. Girişim Ortaklıkları’nın girişim sermayesi yatırımları, aktif toplamlarının %51’ini oluşturmak zorundadır.[1] Girişim Ortaklıkları, girişim sermayesi şirketlerine doğrudan ve dolaylı olarak ortak olunması veya girişim şirketlerinin borçlanma araçlarının satın alınması gibi çeşitli yöntemlerle girişim sermayesi yatırımları yapabilirler. Girişim sermayesi şirketleri, Türkiye’de kurulu veya kurulacak olan, gelişme potansiyeli taşıyan ve kaynak ihtiyacı olan şirketleri ifade etmektedir. Girişim şirketlerinin, sınai, zirai uygulama ve ticari pazar potansiyeli olan araç, gereç, malzeme, hizmet veya yeni ürün, yöntem, sistem ve üretim tekniklerinin meydana getirilmesini veya geliştirilmesini amaçlamaları ya da yönetim, teknik veya sermaye desteği ile bu amaçları gerçekleştirebilecek durumda olmaları gereklidir.
2019’un ilk çeyreği itibariyle Borsa İstanbul’da işlem gören 7 adet Girişim Ortaklığı bulunmaktadır. Bu ortaklıkların kayıtlı sermaye tavanını, çıkarılmış sermayesini, hisse adetini, portföy dağılımını, hisse fiyatını ve piyasa değerini 2019/1. çeyrek verileri itibariyle gösteren tablo, yazımızın sonunda yer almaktadır. (https://www.spk.gov.tr/SiteApps/Yayin/AylikIstatistikBultenleri) Bu Girişim Ortaklıkları haricinde, kurulumu tamamlamış ancak henüz halka arzı gerçekleştirilmemiş Ziraat Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı A.Ş. ve Öncü Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı A.Ş. gibi şirketler de mevcuttur.
Girişim Ortaklıkları’nın, ilk girişim sermayesi yatırımlarını yapmak için kuruluşlarının ve esas sözleşme değişikliklerinin ticaret siciline tescilinden itibaren 18 (on sekiz) ay ve Tebliğ hükümlerine uygun portföy oluşturmak ve SPKr’na halka arz başvurusunda bulunmak için 3 (üç) yıl süreleri bulunmaktadır. Bu konunun ayrıntılarına aşağıda yer verilmiştir.
Girişim Ortaklıkları’nın kuruluş ve dönüşüm başvuruları SPKr’na yapılır. Girişim Ortaklıkları’nın kuruluş ve dönüşüm başvurularının SPKr’ca uygun görülebilmesi için, Girişim Ortaklıkları’nın;
zorunludur.
Girişim Ortaklıkları’nın payları halka arz edilmeden önce, ortaklıkta tek başına veya bir araya gelerek sermayenin en az %25’i oranında pay sahibi olan ve yönetim kontrolünü sağlayan ortak ya da ortaklıklara “lider sermayedar” denir. Ortaklıkta lider sermayedar olacak gerçek veya tüzel kişilerin, girişim sermayesi yatırım ortaklığı kurucusu ve ortağı olanların taşıması gereken niteliklere ek olarak sahip olmaları gereken nitelikler mevcuttur.
1- Ortaklıkta lider sermayedar olacak gerçek kişinin;
a) Ortaklığın faaliyet konusunu yakından ilgilendiren hukuk, bankacılık, finans, girişimcilik, işletmecilik, sanayi ve ticaret gibi alanlarda en az beş yıllık tecrübeye sahip olması,
b) Toplam menkul ve gayrimenkul varlıklarının rayiç değerinin en az 10 milyon TL olması, birden fazla gerçek kişinin lider sermayedar olması halinde ise gerçek kişi lider sermayedarların menkul ve gayrimenkul varlıklarının rayiç değerinin toplamının en az 20 milyon TL olması gereklidir.
2- Ortaklıkta lider sermayedar olacak tüzel kişinin;
a) En az üç yıllık faaliyet geçmişinin olması,
b)Kurula başvuru tarihinden önceki son hesap dönemine ait konsolide ve bireysel finansal tablolarının bağımsız denetimden geçmiş olması ve bu finansal tablolarında yer alan özsermayesinin en az kurulacak veya dönüşecek ortaklığın çıkarılmış sermayesinin iki katı ve aktif toplamının kurulacak veya dönüşecek ortaklığın çıkarılmış sermayesinin en az üç katı olması gereklidir.[2]
Birden fazla kişinin lider sermayedar olarak belirlenmesi halinde yukarıdaki şartlar her bir lider sermayedar için ayrı ayrı aranır.
Girişim Ortaklıkları’nın halka arz edilebilmeleri için tamamlanmaları gereken süreçler ve aşamalar mevcuttur.
Girişim Ortaklıkları’nın, kuruluşlarının veya esas sözleşme değişikliklerinin ticaret siciline tescilini takip eden 6 (altı) ay içinde;
gerekir.
Girişim Ortaklıkları, kuruluşlarının veya esas sözleşme değişikliklerinin ticaret siciline tescilini takip eden 18 (on sekiz) ay içinde;
Girişim Ortaklıkları, kuruluşlarının veya esas sözleşme değişikliklerinin ticaret siciline tescilini takip eden 3 (üç) yıl içinde;
gerekir.
Yukarıda sayılan aşamaları tamamlayarak, Tebliğ hükümlerine uygun olarak SPKr’na başvurmayan veya gerekli şartları sağlamadığı için başvurusu SPKr’nca onaylanmayan Girişim Ortaklıkları’nın, girişim sermayesi yatırım ortaklığı olarak faaliyette bulunma hakları ortadan kalkar. Başvurusu SPKr tarafından onaylanan ve paylarını halka arz eden ortaklıklar ise Borsa İstanbul A.Ş.’ye kote edilirler.
[1] Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklıklarına İlişkin Esaslar Tebliğ madde 22 (1)(ğ) uyarınca; KOBİ şartlarını taşıyan girişim şirketlerine doğrudan yapılan yatırımların tutarının ortaklık aktif toplamının %5’ini geçmesi halinde, %51’lik porftöy sınırlaması %35 olarak uygulanır.
[2] Bu fıkra kapsamında yapılacak hesaplamalarda özsermaye şartı için 100 milyon TL, aktif toplamı şartı için ise 200 milyon TL tavan olarak uygulanır.